Skrevet ut fra Aurskog-Høland Bygdetuns hjemmeside - 01:05:20 - http://www.akersmus.no
:: :: Facebook :: Nettby
Forsiden Program Tradisjonsmat Den kulturelle skolesekken Bildegalleri Utleie Yddir Vikinglag Hemnes husflidslag Om oss  

Meny søndag 31. mai
kl. 13-17


Ovnsbakt laks med agurksalat
kr. 140,-

Semulepudding med rød saus
kr. 50,-

Barnemeny under 12 år:
Kjøttkaker kr. 70,-

Salg av vafler, is, brus, rømmegrøt og kaffe

Velkommen!


De 5 siste nyhetene
Nyhetsarkiv
Facebook

Aurskog-Høland Bygdetun @ Facebook

Aurskog-Høland Bygdetuns telefonmuseum åpnet

Søndag 10. mai kunne Ragnar Heide i kulturavdelingen i Aurskog-Høland kommune åpne bygdetunets telefonsamling. Høland og Setskog Sparebank og Aurskog sparebank har gitt telefonsamlingen i gave i forbindelse med bygdetunets 50 års jubileum. Samlingen kommer fra privat samler i bygda.Liv Klufterud og Else Taiet

Nestorene Liv Klufterud fra Hemnes og Else Taiet fra Bjørkelangen hadde søndagsvakt ved sentralen på Bygdetunet 10. mai 2015. Foto: Dagfinn Lunner


Aurskog-Høland Bygdetuns telefonmuseum åpnet

Søndag 10. mai kunne Ragnar Heide i kulturavdelingen i Aurskog-Høland kommune åpne bygdetunets telefonsamling. Høland og Setskog Sparebank og Aurskog sparebank har gitt telefonsamlingen i gave i forbindelse med bygdetunets 50 års jubileum. Samlingen kommer fra privat samler i bygda.

Telefonsamlingen omfatter en rekke ulike telefonapparater brukt i Aurskog-Høland mens det ennå var manuell telefon. Samlingen omfatter også 2 store sentralbord som først ble benyttet på Bjørkelangen sentral og senere på Hemnes sentral fram til telefonautomatiseringen 16. november 1979.

Ragnar eide Heide sa ved åpningen at den nye telefonsamlingen blir en ny fin attraksjon ved bygdetunet, og at den har fått en et fint og egnet rom i Sandmobygningen.

Ved åpningen var invitert tidligere landstelefonister ved telefonsentralene i bygda som for anledningen fikk servert kaffe og vafler på bygdetunets regning. Men også andre interesserte hadde møtt fram til åpningen.

Mange gode historier kom fram under åpningen. Sylvi Stene fortalte at stasjonsholder Georg Rakstad ansatte henne ved Høland sentral i 1970. Det første hun fikk gjøre var å sette seg på den store vedkassen ved ovnen og pugge telefonnummer. Synnøve Damhaug Ovlien som tjenestegjorde ved Aurskog sentral fortalte at en søndag hun hadde vakt var det bare mannlig betjening på sentralene. Da var det stasjonsholderne selv som hadde vakt. Alfred Lunner på Bjørkelangen, Georg Rakstad på Høland, og stasjonsholder Bjørnstad i Blaker.
Flere snakket om all telegramskrivingen ved konfirmasjoner og bryllup, og Dagfinn Lunner om å være telegrambud på sykkel. Tove Ødegård fra Hemnes fortalte om at de på Hemnes sendte såkalte MET telegram. Hver dag hele året kl 07 sendte de telegram til Meteorlogisk institutt på Blindern om værobservasjoner på Kollerud.

Inger Granli fortalte om at telefonsentralen ”stengte” kl 21 om kvelden og at abonnentene måtte betale ekstra gebyr for samtaler. Mange nyinnflyttede til bygda, som var vant med automattelefon og at de kunne ringe hele døgnet, skjønte ikke denne bestemmelsen, men sånn var det.

Dagfinn Lunner som vokste opp med telefonsentralen tjenestegjorde også ved sentralen. Sentralen formidlet brannmeldinger og varslet Bjørkelangen brannvesen ved å sette i gang en tyfon som sto på taket til NSB Hølandsrutens garasjeanlegg, og denne vekket opp hele Bjørkelangen om den ble satt på om natta. Sentralene formidlet ellers både meldinger til legene og politiet og i helgenettene kunne det også være mye drosjeringing. Dagfinn Lunner fortalte at Bjørkelangen også var transittstasjon for Setskog og Rømskog når de skulle ha rikstelefon. Da var det å sette over til rikstelefonen i Lillestrøm eller Oslo, eller tilby seg å slå et nummer på fjernvalget noe som Bjørkelangen hadde. Men fjernvalg hadde vi også på Hemnes, repliserte stasjonsholder Liv Klufterud.

Stasjonsholderen på Høland Gudrun Dæhlen hadde med seg gamle utklipp fra Indre Akershus Blad, og mintes da Mo sentral ble lagt under Høland på tidlig på 1970-tallet. Da var det et intervju med Aksel Tøyen som hadde betjent Mo sentral i mange år og han betjente sentralbordet selv om han var blind.

Gavegiverne var representert med Anne Sørdal Gimle fra Aurskog Sparebank og John Sigurd Bjørknes fra Høland og Setskog sparebank.

Bygdetunets representant Olav Gangnæs var vel fornøyd med at nærmere 35 personer hadde møtt fram til åpningen som for øvrig falt sammen med bygdetunets sesongåpning for 2015.
Akershusmuseet
Administrasjon
Museumstjenesten
Kommunikasjonsavdelingen
Kulturringen
Riktig Restaurering Akershus
Museumsavdelinger
Asker Museum
Aurskog-Høland bygdetun
Avistegnernes Hus
Eidsvoll museum
Fetsund Lenser
Follo Museum
Gamle Hvam Museum
Hurdal Historielags Samlinger
Linderud Gård
Lommedalsbanen
Lørenskog Bygdemuseum
Nes Samlinger
Oslofjordmuseet
Rælingen Bygdetun
Skedsmo Bygdemuseum
Museumsfabrikken Strømmen
Ullensaker museum
Urskog-HølandsbanenDigitaltMuseum Museumsnytt


for ansatte