Skrevet ut fra Follo Museums hjemmeside - 15:10:43 - http://www.akersmus.no
:: :: Facebook :: Nettby
Forsiden Ansatte Om oss Program Roald Amundsens hjem Son kystkultursenter  NB: Follo Museums
hjemmeside er:
http://www.follomuseum.no


De 3 siste nyhetene


Følg Follo Museum
på Facebook!


Last ned vår brosjyre her!

Torsdagskvelder på Follo Museum

På Follo Museum i oktober arrangeres en foredragsrekke med flere spennende foredragsholdere. Det serveres både tidsriktig mat og drikke. Her finner du høstens foredragsprogram!

Torsdagskveld

Torsdag 15. oktober 2015, kl. 19 Prof. Arne Torp

Språkpåvirkning i hansatida: «Prate, snakke og bruke språket skriftlig og muntlig.»

Arne Torp

Musikkarkeolog Gjermund Kolltveit
Instrumenter og musikk i hansatida.

Foredrag, kulturinnslag, tidsriktig mat og drikke, (20-årsgrense; alle rettigheter)
Pris pr. kveld 250,- Pris for tre kvelder 600,-

«Prate, snakke og bruke språket skriftlig og muntlig.»

I denne tittelen er det bare ett ord som er norsk i historisk forstand, nemlig og – alle de andre orda er nedertyske, dvs. at de kommer fra det språket de nordtyske hansakjøpmennene snakka, og som alle skandi­naviske språk er proppfulle av. I fore­draget vil jeg vise at denne språk­på­virk­ninga har vært så gjennomgripende at det knapt er råd å lage en eneste setning på norsk uten å bruke nedertyske ord.

 

Torsdagskveld

Torsdag 22. oktober 2015, kl. 19. 00: Prof. Finn-Einar Eliassen

Handelssystemet rundt ladestedene Son og Hølen på 16- og 1700-tallet.

Hansatid
Musikalsk innslag ved Åsmund Reistad, gitar, og Marianne Tomasgård, fiolin.
Foredrag, kulturinnslag, tidsriktig mat og drikke
(20-årsgrense; alle rettigheter)

Pris pr. kveld 250,- Pris for tre kvelder 600,-


Handelssystemet rundt ladestedene Son og Hølen på 16- og 1700-tallet

Eliassen vil ta for seg de nettverkene av handel og skipsfart som bandt Son og Hølen sammen med et stort omland og med byer rundt Oslofjorden, Skagerak og Nordsjøen. Nøkkelvaren var trelast, som ble eksportert, og et variert utvalg importvarer, som ble solgt lokalt i ladestedene og til bønder i omlandet. Kjøpmenn i Son og spesielt i Hølen spilte nøkkelroller som mellommenn, arbeidsgivere og investorer i en handel som i stor grad var basert på kreditt.

Åsmund Reistad spiller gitar, kontrabass og mandola. Som folkemusiker har han bakgrunn fra band og artister som Chateau Neuf Spelemannslag, Aasmund Nordstoga, Vegar Vårdal og Bjørgo & Reistad. I 2005 ble han med gruppa Fimbul nominert til Spellemannspris for platen ”Fiolsteinen”. Han har turnert og spilt på festivaler i USA, Japan, Sør-Afrika samt store deler av Europa. I tillegg til norsk folkemusikk driver han også med jazz (bl.a. i Birgitte Damberg Trio) og som visesanger. Han har bak seg en rekke prosjekter og turnéer for Rikskonsertene og Den kulturelle spaserstokken. Bl.a. har han turnert i Østfold med gruppa Østfolk, som har folkemusikk fra Østfold på repertoaret.

Marianne Tomasgård er felespiller med lang fartstid som folkemusiker, pedagog og kulturformidler. Hun ledet i mange år Norges første kvinnelige spellemannslag, «Honndalstausene», har gitt ut flere CD-er, blitt spelemannsprisnominert, vunnet både Landskappleik og Landsfestival for gammeldansmusikk, turnert for Rikskonsertene, den kulturelle skolesekken og den kulturelle spaserstokken. Hun har mottatt kulturpriser og spilt på snorklipping og åpning av Aker brygge, Tusenfryd og Lillehammer-OL.

Tomasgård har nylig mottat forskningsmidler fra Norsk Kulturråd for å studere springdansmusikken og -dansen brukt i Akershus gjennom tidene. Hun er i dag ansatt som folkemusikkonsulent ved Østfold Musikkråd, og jobber aktivt for å få den «glemte» kunnskapen om bygdemusikken fra Akershus og på kartet. Sammen med gitarist Åsmund Reistad vil hun presentere lokal og kortreist folkemusikk fra Akershus.

 

Torsdagskveld

Torsdag 29. oktober 2015, kl. 19.00: Ketil Gjølme Andersen

Byggmester for Hitler: Organisasjon Todt og tvangsarbeid i Norge under okkupasjonen.

Ketil Gjølme Andersen
Foredrag og tidsriktig mat og drikke, (20-årsgrense; alle rettigheter)
Pris pr. kveld 250,- Pris for tre kvelder 600,-


Byggmester for Hitler: Organisasjon Todt og tvangsarbeid i Norge under okkupasjonen

Selv om Norge, sett i forhold til folketallet, antakelig var det tyskokkuperte landet som fikk tilført flest krigsfanger og tvangsarbeidere, har tvangsarbeid helt fram til i dag vært bemerkelsesverdig fraværende både i historisk forskning og i det offentlige ordskiftet om andre verdenskrig. En ny og viktig kilde til kunnskap om tvangsarbeid er arkivet etter Organisation Todt (OT) som under krigen stod bak store sivile og militære byggeprosjekter i Norge. OT deltok blant annet i bygging av Nordlandsbanen, E 6 og festningsanleggene og langs norske kysten. Ved siden av Wehrmacht, var OT hovedaktøren for bruken av tvangsarbeidere. På det meste sysselsatte organisasjonen over 90 000 tvangsarbeidere i Norge, om lag halvparten av disse var krigsfanger.

OT var oppkalt etter ingeniøren Fritz Todt og plasserte seg selv i en stolt, tysk tradisjon av teknikk og ingeniørvitenskap. OT hyllet den teknologiske rasjonaliteten, men behandlet sine arbeidere med utgangspunkt i en undertrykkende, irrasjonell ideologi.

OBS! Begrenset antall plasser på foredragene –
forhåndspåmelding til follo.museum@akershusmuseet.no
Akershusmuseet
Administrasjon
Museumstjenesten
Kommunikasjonsavdelingen
Kulturringen
Riktig Restaurering Akershus
Museumsavdelinger
Asker Museum
Aurskog-Høland bygdetun
Avistegnernes Hus
Eidsvoll museum
Fetsund Lenser
Follo Museum
Gamle Hvam Museum
Hurdal Historielags Samlinger
Linderud Gård
Lommedalsbanen
Lørenskog Bygdemuseum
Nes Samlinger
Oslofjordmuseet
Rælingen Bygdetun
Skedsmo Bygdemuseum
Museumsfabrikken Strømmen
Ullensaker museum
Urskog-Hølandsbanen


DigitaltMuseum Museumsnytt


for ansatte