Skrevet ut fra Gamle Hvam Museums hjemmeside - 14:07:40 - http://www.akersmus.no
:: Norwegian :: de :: es :: French :: English :: :: Facebook :: Nettby
Forsiden Program Utstillinger Friluftsmuseet Landbruk Planter For barn Grupper Bildegalleri Om oss  
De 5 siste nyhetene
Nyhetsarkiv
Last ned 2014-brosjyren
Gamle Hvam på Facebook

Gamle Hvam @ Facebook

Innehaver av
Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke
-Olavsrosa-

Anna Monrads eventyr på Gamle Hvam i juli

Anna Monrad var født i 1886 og vokste opp på husmannsplassen Tomtertangen, som lå under Hvam. Her bodde hun sammen med bestemoren sin, Inger Marie Fallet. I bygdeboka for Nes står det at Inger Marie var en av Romerikes siste eventyrfortellersker. I løpet av oppveksten fikk Anna høre bestemorens fortellinger om og om igjen, og hun har skrevet at «tel sist tåtte je dom var likeså nø’vendi’e for mæ som mat og drekke».

Anna og ektemannen Trygve utvandret til USA i 1911. Der var det at Anna skrev ned det hun husket av bestemorens fortellinger. Skrivebøkene med notatene ble sendt konservator Rikard Berge ved Fylkesmuseet i Telemark. Han valgte ut noen historier som ble trykket i boka «Norsk sogukunst». Resten ble arkivert.

Det var Tom Halvorsen i Romerike historielag som fattet interesse for dette til dels ukjente materialet. Han kontaktet Telemark museum og fikk tilsendt kopier av Annas skrivebøker. Dette tok han med seg til Gamle Hvam, og høsten 2013 startet Astrid Skedsmo arbeidet med å transkribere fortellingene. Anna Monrad har skrevet slik hun snakket, på dialekt og fullstendig uten punktum eller komma. Alle historiene er nå skrevet inn på PC, og arbeidet med å tilrettelegge for utgivelse er godt i gang.

Materialet inneholder ikke bare eventyr, sagn, fortellinger, men også beskrivelser av gammel skikk og bruk, overtro, og dessuten små voggeviser og regler. Vi finner mange historier om hulderfolket og om nissen, og det er flere skumle spøkelseshistorier. En av spøkelseshistoriene foregår på Store-Hvam, det som i dag er Gamle Hvam museum.

Formidling av Anna Monrads eventyr på Gamle Hvam 9. juli og 12. juli
Mange av historiene synes vi er såpass skumle og groteske at de ikke egner seg for barn. Vi har derfor én dag for barn (onsdag 9. juli) og én dag for voksne (lørdag 12. juli). De voksne får høre mer om arbeidet museet gjør rundt fortellingene. Og selvfølgelig får man høre spøkelseshistorien fra Hvam i sin helhet!

Vi lover mange gode historier som du ikke har hørt før, hentet fra et frodig fortellermiljø som eksisterte i hvamsområdet lenge før 1900.Illustrasjonsfoto Tom Jøran  Bauer 1 (2)Illustrasjonsfoto Tom Jøran  Bauer 1 (1)
Illustrasjonsfoto: Tom Jøran Bauer
Akershusmuseet
Administrasjon
Museumstjenesten
Kommunikasjonsavdelingen
Kulturringen
Riktig Restaurering Akershus
Museumsavdelinger
Asker Museum
Aurskog-Høland bygdetun
Avistegnernes Hus
Eidsvoll museum
Fetsund Lenser
Follo Museum
Forsvarets flysamling
Gamle Hvam Museum
Hurdal Historielags Samlinger
Linderud Gård
Lommedalsbanen
Lørenskog Bygdemuseum
Nes Samlinger
Oslofjordmuseet
Rælingen Bygdetun
Skedsmo Bygdemuseum
Strømmen
Ullensaker museum
Urskog-HølandsbanenDigitaltMuseum Museumsnytt
Akershus Kulturnett Kulturnett.no


for ansatte